Blaire guide; Jak se starat o kožené kabelky

Žijeme v době, kdy si naše společnost uvědomuje dopad našich rozhodnutí na planetu. Jako například nakupování ve fast fashion řetězcích. Drtivá většina z nás si už uvědomuje, že je lepší investovat do kousku oblečení, než si ho kupovat každou sezónu za menší peníze. Zkrátka kvalita nad kvantitou.
Jednou z těchto udržitelných materiálů je kůže, ze které jsou vyrobeny naše kabelky. A ty vám při správné péči vydrží slušnou řádku let. Pojďme si tedy dnes ukázat jak se správně o takovou koženou kabelku starat.

 
Uchovávání

Jelikož je kůže přírodní materiál, může se jednoduše zdeformovat. Vyhraďte kabelce místo, kde nebude nijak pokrčená, například skládání kabelek na poličky.
Pokud ji nenosíte pravidelně, vyplňte její objem čímkoli, co ji pomůže udržet tvar, třeba papírem, textilem apod. Zároveň ji chraňte před prachem. Častokrát ke kabelce dostanete také textilní vak, ve kterém ji můžete uschovávat. Pokud vak nemáte, nahradit ho můžete jakýmkoli kusem textilu, který nepotřebujete.
Takto vaše kabelka zůstane stále krásná a pevná. 

1

Zdroj: Pinterest.com 


Pozor také na radiátory a zdroje tepla v místnosti. Přílišné teplo může materiál vysušovat a tím může začít praskat.

Každodenní život 

I když se to nemusí zdát, kůže je elastický materiál, který se snadno vytahá. Až tedy budete příště svou kabelku připravovat na den venku, myslete na zátěž a klidně si rozmyslete několikrát, co opravdu v ní potřebujete mít. Při větší zátěži často dochází k opotřebení a roztažení materiálu. Tímto budete myslet také na svá záda, která takto trpí také. 
Pečlivě se také dívejte na předpovědi, jelikož kůži neprospívá ani déšť. Neznamená to, že byste se museli po jediném namočení hroutit. Rozhodně ale není vhodné kabelku vystavovat těmto vlivům častěji. Stejně na tom je také přímé sluneční záření, které neprospívá hlavně barvě.

 2

Zdroj: Pinterest.com

Čištění  

Stejně jako tomu je u bot, i kabelku je vhodné před prvním nošením nastříkat impregnací na kůže. Co se čištění týče, existuje několik čistících přípravků, které se ještě dělí podle daných typů kůže. Tudíž kabelku neperte v pračce, ani vodou. Pokud chcete ovšem něco, co vám pomůže nejrychleji a zároveň nejšetrněji, nejlépe vám poslouží vlhčený ubrousek, kterým vyčistíte veškeré skvrny na koženém povrchu, ale také na doplňcích kabelky, které bývají z jiného materiálu.

 

Pokud budete dodržovat tyto pravidla, můžete si být jistí, že vaše kožená kabelka vydrží několik generací, tudíž bude za tu investici opravdu stát.

S láskou,

Blaire.cz

Zobrazit všechny recenze