Co na sebe na pohovor?

hp-business-casualjpg

 


Jak zazářit na pohovoru, udělat dobrý první dojem a získat vysněnou práci?
Dodržte, většinou nepsaný, dresscode a získejte výhodu nad ostatními uchazeči!

 

Věděli jste, že první dojem a to, jak celkově působíte na personalistu nebo člověka, který s vámi vede pohovor, je jeden z nejdůležitějších faktorů při výběru vhodného uchazeče o zaměstnání? Kolikrát i důležitější než zkušenosti. Zkušenosti se dají získat, nováčka v oboru může zaměstnavatel “vycvičit” dle svého, jako nepopsaný list papíru, naučit ho svým pravidlům a pracovním postupům. Žádné přeučování. Na některé pozice jsou naopak zkušenosti potřeba.

V obou případech je ale nejdůležitější, jaký uděláte první dojem, tedy jak zapůsobíte. Dejte si proto opravdu záležet na tom, jak se na prvním pohovoru odprezentujete. Koneckonců, firmy nehledají jen dalšího pracovníka, potřebují člena týmu. Vaše CV či motivační dopis Vás dostaly mezi top favority k pohovoru. Teď je čas ukázat kouzlo osobnosti.

Oblečte se k úspěchu!

Nejdůležitější je vědět, kam na pohovor jdete. Tedy, do jakého typu společnosti a na jakou pozici se hlásíte. Je vhodné předem si zjistit alespoň základ firemní kultury. Štěstí přeje připraveným a pokud se nebudete cítit ve své kůži, člověk naproti vám to pozná.

 

Obecně existuje několik pravidel, která by vám měla celý proces pracovních pohovorů ulehčit:

  1. Lepší je býtoverdressed než “underdressed”, tedy raději být trošku moc nastrojená, než působit neupraveně.
  2. Na děrované kalhoty zapomeňte a kšiltovku nechce také doma.
  3. Stejně tak velké výstřihy, odhalující průstřihy, průhledné materiály a příliš krátké sukně.
  4. Příliš křiklavé barvy, tygrovaný vzor, metalické materiály - NENE.
  5. Podpatky, ve kterých nejste schopna normálně chodit nechte doma. Příliš velké podpatky vám na serióznosti rozhodně nepřidají a navíc, nikdo z nás si nechce na pohovoru utrhnout ostudu a ještě si k tomu podvrtnout kotník. :-)
  6. Příliš výrazný make-up. Výrazné linky a červené rty jsou krásné, na pohovor se jim ale raději vyhněte. Přirozený make-up, nejlépe tón v tónu, je to pravé.
  7. Dostavte se včas, ale ne s hodinovým předstihem. 10 -15 minut předem je ideální, stihnete se uklidnit, srovnat si myšlenky. Když doběhnete na poslední chvíli, budete uřícené a ve stresu, což se odrazí na vašem projevu. Stejně tak příliš dlouhé čekání ve vás vyvolá stres.
  8. Upravené nehty - ruce o vás poví mnohé. Žena by měla mít nehty upravené, žádný rozpadlý lak či špínu za nehty.
  9. Osobní hygiena je základ všeho, nejen pracovního pohovoru. Pozor si ale dejte také na příliš výrazný parfém. Nevoňte se těsně před začátkem pohovoru, nechte parfém trošku vyčpět.
  10. Zapomenout nesmíme ani na kabelku! Ta totiž o ženě řekne více, než bychom čekali! :-)

 

Outfity, kterými nezkazíte nikdy nic:

  1. Košile či jednoduchý top nebo bílé tričko a kalhoty (ne džíny) či sukně (v přiměřené délce).
  2. Šaty alespoň pod kolena s přiměřeným výstřihem a rukávem v neutrální, pastelové či tlumené barvě. Máte-li náladu, oblékněte květinový vzor.
  3. Sako, trenčkot - ať už zvolíte outfit 1 či 2. Saka a trenčkoty působí seriózně, decentně a upraveně.

 

s800

 

Jaké kabelky jsou vhodné a jaké na pohovor určitě nebrat?

Velikost kabelky je na vás. Pozor si dejte jen na extrémy. Příliš velká kabelka, která vypadá jako, když se někam stěhujete, není dobrou vizitkou. Základním pravidlem je, aby byla kabelka v dobrém stavu a nepůsobila obnošeně. Neméně důležitá je i barva kabelky. Opět platí - vyhněte se příliš výrazným odstínům. Metalické kabelky jsou krásné a outfit skvěle doplní, hrana vkusu a nevhodnosti je u nich ale velmi tenká. Na pohovor to nepokoušejte a raději se jí také vyhněte.

Nejlépe bude působit kabelka, která drží tvar. Pozor si dejte také na obsah kabelky, nemělo by z ní nic vyčuhovat. O to spíš ne například pytlíček od svačiny nebo použité kapesníčky. Znáte ten trapný moment, kdy vytáhnete zápisník a je na něm přilepená žvýkačka nebo třeba náplast? Každé z nás se tento kousek asi někdy povedl. Kabelku si před pohovorem ukliďte. Vyhnete se stresu i ostudě. :-)

 

Na druhou stranu, nebojte se ukázat své pravé já a nebojte se ani barev. Nemusíte jít na pohovor za šedou myšku. Jen se držte pravidla “méně je více”. Jeden barevný element vás rozsvítí tak akorát. Kabelkou v barvě černé, bílé, šedé, béžové, hnědé, khaki nebo tmavě modré nic nezkazíte. Stejně tak světlé, pastelové nebo tlumené odstíny zelené, růžové nebo třeba žluté jsou akorát. Přijatelnou alternativou červené kabelky je kabelka v barvě bordó. Ve 100 % případů doporučujeme nechat doma kabelku s tygrovaným vzorem.

Výběr kabelek, které se na pohovor víc než hodí :)

Kožená kabelka Meda taupeKožená kabelka Damira černáKožená kabelka Agata fangoKožená kabelka Megan šedáKožená kabelka Febe černáKožená maxi kabelka Alanis taupe

 

 

Praktická připomínka na závěr

Určitě si nezapomeňte přečíst něco o firmě, osvěžte si roky vašich studií a pracovních zkušeností. Rozmyslete si alespoň rozmezí finanční odměny, kterou od zaměstnání očekáváte. Připravte si otázky, na které se chcete zeptat. Nelžete, lež má krátké nohy, v pracovní sféře ještě kratší. Buďte sebevědomé, ale ne moc. Pokora, ochota učit se nové věci a zlepšovat se, je velmi důležitá. Stůjte si za svým a nenechte se zahnat do kouta. Buďte sama sebou.

 

Blaire vám přeje hodně štěstí a úspěchu na pracovních pohovorech i v životě! :-)

 

Zobrazit všechny recenze